© 2012 Chris van Dijk Copacabana

Tocht naar Rio de Janeiro

Onder het genot van een veel te dure slappe koffie afscheid genomen van de kinderen en een aantal vrienden. Na zwaaien door de douane. Toch wel even slikken. Voor het eerst dat wij Wouter en Joost lang niet zien. En de ouders… In het vliegtuig voelden wij ons direct thuis als haringen in een ton. De ruimte is nauwkeurig bemeten op een pigmee. Die vliegen alleen niet. Om de gezelligheid te vergroten werden om ons heen de gebruikelijke grensconflicten uit gevochten. Een van onze overburen vond het kennelijk redelijk om op de schoot van een achterbuurman te liggen met zijn stoel en verzocht hem daartoe zijn benen in zijn kruis te trekken. Dat ging niet. Opeens ruim elf uur zitten is wel een beetje veel van de rust die sabbatical gangers schijnen te zoeken. Stomme film over de Heinekenontvoerig gezien, hadden ze om die reden beter kunnen verbieden, en gelezen in In Patagonia van Bruce Chaldwin. Onder meer over een Franse gek die in de negentiende eeuw zich koning had laten maken in een stam in Chili. Zijn nakomelingen wonen nog een Parijs met een regering in ballingschap. Altijd leuk dt soort weetjes. Als ik niets meer kan, kan ik altijd nog een koninkrijk beginnen.

Aangekomen in Rio de Janeiro na een half uur wachten gelukkig een stempel in het paspoort gekregen. Leve de romantiek. Met een taxi op weg naar hostel Che Lagarto bij de Copacabana. Halverwege begon de taxi rimische knallende geluidjes uit te stoten. Uit zijn ingewanden spuugde de motor grijze rook. De auto haalde net het hostel, maar kan nu vermoedelijk worden weggegooid. Van de paleisachtige trekken op internet bleek niet veel meer over. De kamer is prima. Voor het slapen eerst nog even geld opgenomen in een helverlichte bank. Dat is een service voor rovers. Kunnen zij tenminste precies zien wie wat overneemt. Inmiddels is het ochtend en regent het hard. Lekker in de plassen stampen vandaag. En jullie, schaatsen?

Veel hebben wij niet meergedaan.

20120130-185312.jpg

20120130-195804.jpg

6 Comments