© 2012 Chris van Dijk 20120427-214449.jpg

Cuzco

Wij verblijven in Cuzco (400.000 inwoners) in het door een Nederlandse opgerichte Ninos Hotel (Fierro 476). Met dit hotel, dat een paar vestigingen kent, sponsort zij haar pleegkinderen. Zij heeft er tientallen, die ook in de hotels werken. Zij zijn behoed voor de harde straat. Leuk is dat de kamers de namen van de pleegkinderen dragen. Het is een bijzonder aangenaam koloniaal gebouw met een grote patio en zeer ruime kamers. Voor een dergelijke ambiance en zo´n mooi doel betaal je graag wat meer.

Wat een mooie plaats is Cuzco. Deze op 3250 meter hoogte gelegen stad was ooit de hoofdstad van de Inca´s. In 1533 werd de stad door de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro zonder verzet ingenomen. Iedereen en alles werd vermoord toen de Spanjaarden zagen hoeveel goud er in de stad was. Vierhonderd tempels (!) werden met de grond gelijk gemaakt. Het blijft voor ons een raadsel hoe het enorme Incarijk met zijn honderduizenden soldaten zich heeft laten overrompelen door een paar honderd Spanjaarden. De boekjes volgende was het een combinatie van uit Europa overgekomen ziekten, waaraan de Inca´s als ratten stierven, een burgeroorlog tussen twee troonpretendenten, het verschil in wapens en het aanvankelijke geloof dat de lange blanke Spanjaarden goden waren. Niets was minder waar. Het waren ordinaire plunderaars van een continent. De verklaringen voor de ondergang van de Inca´s doen allemaal wat onwerkelijk aan.

Na het veroveren van de stad en het vernietigen van de Incaheiligdommen zijn de Spanjaarden als gekken begonnen om hun eigen gebouwen op te trekken. Niet veel anders dan honden die hun eigen plasje willen plegen. Geweldige Spaanse pleinen, omgeven door zuilen en bogen. Daaromheen mooie oude straten. Vooral het Plaza de Armas mag er zijn. Ooit bevond zich hier het ceremoniële plein van de Inca´s. Hier werd in 1572 het hoofd tentoongesteld van de Inca Tupac Amaru toen hij in opstand kwam tegen de Spanjaarden. Tupac Amaru II werd er in 1780 om dezelfde reden daar geëxecuteerd.

Aan dit plein liggen de mooie kathedraal en de Jezuitenkerk La Campania. De gevel van de tussen 1570 tot 1650 gebouwde laatste kerk overtreft die van de kathedraal (die bestaat uit 3 met elkaar in verbinding staande kerken). Tevergeefs smeekte de de aartsbisschop daarom de Paus dat deze moest worden afgebroken. Beide gebedshuizen zijn prachtige barokke gebouwen met een overdadige inrichting. Het goud en de heiligen vliegen je om de oren. Dit zijn echter niet de enige mooie kerken in Cuzco. Ook de Iglesia de la Merced en de Iglesia San Blas mogen er wezen. Wat een rijkdom. Laatstegenoemde wijk ligt in een oude volkswijk met kronkelende straatjes, kunstenaars en cafés.

Op diverse plaatsen in de stad zijn, ondanks de grondige vernietiging door de Spanjaarden, toch nog Incaresten te zien. Onder meer staan er perfect bewaarde Incamuren in de Calle Loreto. De stenen sluiten naadloos, zonder enige tussenruimte, op elkaar aan. Resten van de zonnetempel van de Inca´s zijn voorts verwerkt in het indrukwekkende Monesterio de Santo Domingo, dat al vanaf 1534 werd gebouwd. Alles in de zonnetempel zou van goud zijn geweest en zijn versmolten door de Spanjaarden. De stukken zonnetempel die nog in het koooster staan, zijn opgetrokken met stenen in soms bizarre vormen. Het lijkt wel een legpuzzle.

Uiteraard bezoeken wij in de stad ook het bisschoppelijke paleis met mooie schilderijen en koloniaal meubilair. Die geestelijken hadden toch wel enig oog voor het aardse. Dat zo is blijkt overigens ook wel uit de huidige schandalen.

Zoals bij veel Zuid-Amerikaanse steden – Rio de Janeiro, Santiago, Lima – staat op een berg aan de rand van de stad een groot Christus beeld. Wij klimmen erheen. Bij het beeld heb je een aardig uitzicht op de stad en de achter het beeld liggende Incaruïnes van Sacsahuaman.

Cuzco is zonder meer een leuke stad om in te verblijven. Zij doet zelfs vrij modern aan. Mooie bijkomstigheid is dat er naast Starbucks – wat verlangden wij daarnaar – nog diverse andere leuke café zijn met goede koffie. En… niet te vergeten Jacks, waar wij met Cees en Iseline die wij eerder in Ushuaia in Zuid-Argentinië ontmoeten, en uiteraard Wouter heerlijk hebben ontbeten. Wij hebben afgesproken hen straks ook weer in China te ontmoeten. Wie weet.

20120427-093309.jpg

20120427-093320.jpg

20120427-093331.jpg

Iglesia de Merced

20120427-093345.jpg

20120427-093355.jpg

20120427-093425.jpg

20120427-093457.jpg

Centrale plein, Plaza de Armas

20120427-093526.jpg

Calle Loreto

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.