© 2012 Charlotte Lefferts 20120708-223011.jpg

Het echte China, naar en in Guilin

Als wij van Hong Kong naar het vaste land van China vliegen worden wij wakker geschud. Hier is het heel anders. Dat begint al bij de overstapvluchthaven Guangzhou. Deze stad – 11 miljoen mensen – heeft een grote vluchthaven. Er is echter slechts 1 ATM. Deze werkt niet. Gedurende de tijd dat wij moeten wachten op onze aansluitende vlucht naar Guilin proberen wij eten bij een restaurantje te krijgen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er zijn nauwelijks eetgelegenheden. Degenen die er wel zijn weten vrijwel geen van alle wat een creditkaart is. Wij strijken neer bij een fast food restaurant die dat wel weet. De helft van het menu is natuurlijk niet voorradig. De andere gasten smakken en spugen eten uit op hun bord of gewoon spuug op de grond. Als bezetenen gillen zij in telefoons. Alsof zij de afstand met hun stem moeten overbruggen. Ongegeneerd dringen zij voor. Zij biggen met plezier tegen je aan. In de winkeltjes is er communistische aandacht voor ons. Wij zijn een noodzakelijk kwaad. Wat een verschil met die bescheiden mensen uit Thailand en Myanmar! Zij hebben de meest bijzondere loketten op her vliegveld. Bijvoorbeeld die voor de ‘irregular flight service.’ of voor de exit voor de ‘cancelled flights’. Onze vlucht is te laat vanwege late aankomst van het vliegtuig. Alle vluchten zijn overigens te laat. Voor allemaal wordt een andere reden gegeven. Het is eigenlijk niet te geloven. Zeven uur later dan gepland komen wij om 1.45 uur in Guilin aan. De volgende ochtend om 7.30 uur schreeuwen een groep Chinezen buiten een bruidspaar in het huwelijk. Ook steken zij onder ons raam een paar mijoenenklappeers af. Later blijkt het een begrafenis te zijn en geen huwelijk.
Guilin heeft slechts 750.000 inwoners (een gids spreekt zelfs over 5 miljoen). Het is een provinciestad met bescheiden ambities die vooral toeristen trekt vanwege het prachtige landschap eromheen. Toch is het best aardig. Er liggen diverse meertje in het centrum met eilandjes erin. Om de meertjes zijn voetpaden en liggen restaurantjes. In een van de meertjes liggen twee hoge pagodes, een geheel van koper, een van hout. Bovenin de koperen pagode zit een monnik die mensen graag de toekomst voorspelt. Verderop ligt de ommuurde citadel met een aantal tempels erin. Kennelijk is het hier een topattractie. Het is bovendien te merken dat het langzaamaan seizoen voor de Chinese toeristen wordt en dat er 1,3 miljard Chinezen zijn. ‘Keeping silence’ staat er overal in de citadel en bij de tempels. Overal staan gillende gidsen die met vlag in de hand brullend in versterkers hun boodschap verkondigen. De hordes zwetende en biggende toeristen schreeuwen ook. Zij verdringen zich bij vrij niets zeggende attracties. Hoewel de citadel oorspronkelijk uit de 11e eeuw is, zijn de huidige bouwwerken vrij recent. Het zou niet verbazen dat veel destijds bij de Culturele Revolutie strijdliederen zingend is neergehaald. Ooit zullen zij daar spijt van krijgen. Voorlopig nog niet. Wij begrijpen althans dat het restant van de oude hutongs in Beijing platgegooid zal worden omdat alleen buitenlanders er belangstelling voor hebben. Er zullen gloednieuwe worden gebouwd. In de citadel van Guilin staat nog wel de 152 meter hoge Solitary Beauty Rock. Deze was vermoedelijk niet kapot te krijgen. Bovenop heb je aardig uitzicht over de stad.
In de middag is het feest. Onze Joost is aangekomen om de laatste 3 weken met ons mee te reizen. Wij lopen met hem al kwebbelend nogmaals door de stad, langs de rivier en de meertjes. In de avond wordt de stad geheel verlicht. Niet zo sober als in Nederland, maar in allerlei kleuren. Kleurend blauw, groen, geel, paars etc. Een bont spektakel. En de Chinezen zijn massaal op drift en de straat. Overal wordt gegeten, gespeeld, gelachen en met gelieven over het meer gestaard.
Welkom in het echte China!

20120708-163445.jpg

20120708-163459.jpg

20120708-163518.jpg

20120708-163545.jpg

20120708-163604.jpg

20120708-163622.jpg

20120708-163651.jpg

20120708-163728.jpg

20120708-163746.jpg

20120708-163802.jpg

20120708-163820.jpg

20120708-223011.jpg

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.